Blærebetændelse

Blærebetændelse rammer mange kvinder – især kvinder under 30 år og over 60 år.

Smilende kvinde i efterårsskov

Ofte er symptomerne ikke til at tage fejl af. Man skal hele tiden tisse, og det gør ondt. Urinen kan også blive uklar og lugte dårligt, og i mere alvorlige tilfælde kan man f.eks. have blod i urinen og få feber og kulderystelser.

I 2018 blev 412.065 personer behandlet med de antibiotika, der primært eller udelukkende benyttes mod urinvejsinfektioner. Heraf var 339.395 kvinder. Mange af disse kvinders ubehag, sygemeldinger, lægebesøg og recepter på antibiotika kan undgås, hvis vi er mere opmærksomme på at forebygge blærebetændelse - og dermed undgå unødvendig behandling. 

Forebyg blærebetændelse

Du kan forebygge blærebetændelse ed at følge disse tre gode råd:

Råd 1. Drik rigeligt og skyl bakterierne væk

Sørg for at drikke væske i løbet af dagen.

Hvad skal du gøre?
Bakterier har sværere ved at tage fat, hvis du tømmer blæren jævnligt. Drik ofte og rigeligt - gerne 1-2 liter i løbet af dagen. Så skal du oftere på toilettet, og når du tisser, skyller du bakterierne ud. Al slags væske tæller med, også kaffe og te.

Man hører ofte, at tranebærsaft kan hjælpe. Der er dog ikke videnskabeligt belæg for, at tranebærsaft kan kurere blærebetændelse. Men det er lige så godt som alle andre typer væske og tæller med i dit ”væskeregnskab”. Hvis du drikker et glas væske ca. hver 3. time i dine vågne timer, svarer det omtrent til 1 liter om dagen.

Råd 2. Giv dig tid når du tisser

Tøm blæren helt, så har bakterierne sværere ved at tage fat.

Hvad skal du gøre?
Hvis du skynder dig, når du er på toilettet eller har svært ved at tømme blæren helt, kan der stadig være urin tilbage i blæren. Det kan danne grobund for bakterier. Så husk at give dig god tid, når du tisser, og vent til sidste dråbe er ude. Du kan også rejse dig op, gå lidt rundt og sætte dig igen. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at din blære ikke tømmer sig helt.

Lav knibeøvelser jævnligt, så trænes bækkenbunden, og det bliver lettere at tømme blæren.

Alle kvinder vil med alderen få en slappere bækkenbund. Tilstanden ses hyppigere hos kvinder, hvis bækkenbund har været belastet af fx graviditeter og fødsler, overvægt, dårlige vandladningsvaner, forstoppelse og manglende træning. Hormonelle forandringer efter overgangsalderen kan også have stor betydning.

Råd 3. Hold dig ren og tør forneden

Pas på dine slimhinder, undgå rifter og irritation og vær omhyggelig med at holde dig ren og tør forneden.

Hvad skal du gøre?
Vask dig dagligt med vand og brug evt. en type sæbe, der er beregnet til intimbrug og gerne uden parfume, spørg evt. på apoteket. Hvis du bruger engangsklude til at vaske dig forneden, så skyl den grundigt flere gange under vasken. Vær opmærksom på, at engangsvaskeklude ikke egner sig til genbrug. Skift håndklæder regelmæssigt. Bruger du bind eller bleer, så husk at skifte dem, når de er fugtige - og mindst 3 gange i døgnet. Vask dig også før og efter sex.

Det er ofte ens egne tarmbakterier, der forårsager blærebetændelse. Når man er på toilettet, er det derfor en god ide at tørre sig forfra og bagud. Det mindsker risikoen for at få bakterier fra endetarmen over i urinrøret.

Efter overgangsalderen kan slimhinderne blive mere tørre, og risikoen for rifter og irritation i forbindelse med sex stiger. Glidecreme kan afhjælpe tørhed i skeden og nedsætte risikoen for rifter. Hvis du har meget tørre slimhinder og mange gener på grund af det, så tal med din læge om brug af østrogenbehandling. F.eks. kan vaginal østrogenbehandling gøre slimhinderne tykkere og mere modstandsdygtige over for både rifter og bakterier. 

Hvorfor får man blærebetændelse?

De fleste blærebetændelser skyldes, at ens egne bakterier fra endetarmen kommer i kontakt med slimhinderne omkring skeden og urinvejene. Derfra kan de ”vandre op” i blæren. Derfor er det generelt en god idé at være opmærksom på ikke sprede bakterier fra endetarmen og fremefter, f.eks. i forbindelse med daglige rutiner på toilettet og ved sex.

Kvinder har højere risiko for blærebetændelse end mænd, fordi de har en anden anatomi omkring bækkenbunden. Urinrøret er kortere, og afstanden til både skede og endetarm fra urinvej er kortere.

Ved samleje kan bakterier presses over i urinrøret. Det er derfor ikke usædvanligt, at blærebetændelse kan opstå efter samleje. Det er derfor en god ide at tisse og vaske sig efter samleje, så bakterierne skylles væk.

Kvinder over 60 år
Blærebetændelse forekommer hyppigere hos kvinder over 60 år. Det skyldes, at immunsystemet ændrer sig og svækkes med årene, ofte kombineret med forskellige andre aldersbetingede forandringer, f.eks. kan faldet i østrogenproduktionen efter overgangsalderen gøre, at slimhinden i skeden og urinrøret bliver tør og tynd. Dermed bliver slimhinden mere modtagelig for bakterier, fx ved sex. Hertil kommer en række lidelser, som øger risikoen for blærebetændelse, f.eks. sukkersyge, inkontinens, tidligere blærebetændelser, besvær med at tømme blæren og nedsunken blære.

Symptomer

De mest almindelige symptomer på blærebetændelse er:

  • svie eller smerte ved vandladning
  • hyppig vandladning eventuelt ledsaget af uklar og ildelugtende urin. 

Andre symptomer kan være:

  • feber
  • sygdomsfornemmelse i hele kroppen
  • kulderystelser
  • ømhed/trykken over blæren

Lændesmerter, feber og stærk sygdomsfølelse kan være tegn på, at infektionen har bredt sig. Det sker dog kun i få tilfælde.

Kvinder over 60 år
Kvinder, der er lidt oppe i årene, kan have blærebetændelse, uden at de har de mest almindelige symptomer fra urinvejene. Nogle kan derfor opleve, at f.eks. feber og almen utilpashed skyldes blærebetændelse.

Omvendt har ældre ofte bakterier i urinen, uden at de har symptomer på blærebetændelse, og uden at det skal behandles med antibiotika. Behandling med antibiotika er kun relevant, når man BÅDE har symptomer OG har bakterier i urinen.

Hvad gør jeg, hvis jeg kun har svage symptomer?
Hvis du har svage symptomer, er det ikke sikkert, at du har blærebetændelse. Føler du smerte eller svie, når du tisser, kan det f.eks. også skyldes:

  • at du er lidt ”hudløs” efter sex
  • at dine slimhinder er irriterede efter hårfjerning
  • at du har en let infektion i urinrøret, der går over af sig selv

Din urin kan også ændre farve og lugt, uden at det skyldes en blærebetændelse. Visse madvarer kan f.eks. godt ændre farven og lugten. Se eventuelt tiden lidt an.
Bliver det værre, skal du søge læge. Det er vigtigt, at du ikke eksperimenterer med din egen eller andres overskydende medicin. Hvis antibiotika er løsningen, skal du altid have den hos lægen.

Uanset om du skal have antibiotika eller ej, så er det en god idé at drikke rigeligt, når du har symptomer på blærebetændelse.

Diagnose og behandling

Hvis du tror, du har blærebetændelse, skal du kontakte din læge. Din læge kan afgøre, om du har blærebetændelse, og om du eventuelt skal have antibiotika. Antibiotika hjælper kun, hvis der er bakterier i urinen.

Hvis du har symptomer på blærebetændelse, vil lægen undersøge din urin. Tit vil man bruge en såkaldt urinstix til at undersøge om der er blod, hvide blodceller eller nitrit i urinen. Er stixen blank, er der formentlig ikke tale om en blærebetændelse, men der kan være andre årsager til dine gener, der kræver nærmere undersøgelse. Mange læger vil derudover foretage mikroskopi og sende din urin til dyrkning for at finde ud af, om der er bakterier i den. Der kan gå op til et døgn, før resultaterne fra dyrkningen foreligger.

Er blærebetændelse det samme som en urinvejsinfektion?
Ja, til en vis grad. Blærebetændelse er en urinvejsinfektion. Urinvejsinfektion er dog et bredere begreb, der også kan dække over andre infektioner i urinvejene f.eks. nyrebækkenet.

Må jeg tage min egen eller andres overskydende medicin?
Nej! Du må aldrig tage andres eller overskydende antibiotika. Det er slet ikke sikkert, at der er bakterier i din urin, og så hjælper antibiotika ikke. Du risikerer bare at få unødige bivirkninger oveni dine andre symptomer. Få undersøgt din urin hos lægen, så du får den rigtige diagnose og behandling. 

Følg din læges anbefaling og stop ikke behandlingen i utide. Hvis du har antibiotika tilovers, skal du aflevere det på apoteket.

Vidste du det...
3 kvinder quizzer om blærebetændelse

 

1 ud af 10 kvinder har haft symptomer på blærebetændelse det seneste år
Heldigvis kan du - med disse 3 gode råd - gøre meget for at forebygge blærebetændelse og undgå antibiotika:
1. Drik rigeligt og skyl bakterierne væk
2. Giv dig tid, når du tisser 
3. Hold dig ren og tør forneden
Læs mere her på antibiotikaellerej.dk og i brochuren: "Forebyg blærebetændelse med 3 gode råd."

1 ud af 10 kvinder har haft symptomer på blærebetændelse det seneste år

Heldigvis kan du - med disse 3 gode råd - gøre meget for at forebygge blærebetændelse og undgå antibiotika:

1. Drik rigeligt og skyl bakterierne væk

2. Giv dig tid, når du tisser 

3. Hold dig ren og tør forneden

Læs mere her på antibiotikaellerej.dk og i brochuren: "Forebyg blærebetændelse med 3 gode råd."